İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabinesine Hizbullah ile ABD’nin arabuluculuk ettiği bir ateşkes anlaşmasını kabul etmesini tavsiye edeceğini duyurdu. Öte yandan 13 maddeden oluşan ateşkes anlaşmasının içeriği de belli oldu.
İsrail’in Lübnan’ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenlediği bir sırada, Başbakan Binyamin Netanyahu, kabinesine Hizbullah ile ateşkes anlaşması teklif edeceğini açıkladı.
Netanyahu, yayımladığı video mesajda, ateşkes önerisini salı günü ilerleyen saatlerde kabine üyelerine sunacağını belirtti.
İsrail medyası: İsrail kabinesi, Lübnan Hizbullahı ile ateşkes anlaşmasını onayladı
Diğer taraftan, İsrail medyası Tel Aviv’de İsrail kabinesinin Lübnan Hizbullahı ile ateşkes anlaşmasını onayladığını duyurdu.
İsrail medyasının son dakika olarak geçtiği habere göre, ateşkes anlaşmasının 27 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Anlaşma taslağı 13 maddeden oluşuyor
Öte yandan Arap basını, İsrail ve Lübnan arasında varılan ateşkes anlaşmasının tam metnini yayımladı.
İsrail Bakanlar Kurulu’na sunulacak olan anlaşma 13 maddeden oluşuyor:
1 – Hizbullah ve diğer silahlı gruplar Lübnan topraklarında İsrail’e karşı herhangi bir saldırı gerçekleştirmeyecek.
2 – İsrail, Lübnan’daki hedeflere karşı kara, hava veya denizden herhangi bir askeri saldırı düzenlemeyecek.
3 – İsrail ve Lübnan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının önemini kabul eder.
4 – Her iki taraf da uluslararası anlaşmalar çerçevesinde savunma hakkını saklı tutar.
5 – Lübnan’ın resmi askeri ve güvenlik güçleri, güney Lübnan’da silah taşıyabilecek ve orada askerî güç kullanabilecek tek yetkili taraf olacaktır.
6 – Lübnan’a silah tedariki veya bu tür maddelerin üretimi, Lübnan hükümetinin denetimi altında olacak.
7 – Yasa dışı silah üretim tesisleri ve buna bağlı altyapılar yıkılacak.
8 – Askeri altyapı ve tesisler yok edilecek ve yasa dışı herhangi bir silah, bu yükümlülüklerle uyumlu olmayan silahlar el konulacaktır.
9 – İsrail ve Lübnan’ın kabul edeceği bir komite oluşturulacak ve bu komite, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için denetim ve yardım sağlayacak.
10 – İsrail ve Lübnan, olası herhangi bir ihlali, bu komiteye ve Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) güçlerine bildirecek.
11 – Lübnan, tüm sınır boyunca, geçiş noktalarındaki ve güney bölgesini belirleyen hattın boyunca güvenlik güçleri ve askeri birliklerini konuşlandıracak.
12 – İsrail, güneyden mavi hattına kadar olan bölgeden askerlerini 60 gün içinde kademeli olarak çekecek.
13 – Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Lübnan arasında dolaylı müzakerelerin yapılması için katkı sağlayacak ve böylece kara sınırlarının belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılacak