İslâm Dini sentezi kabul etmez lâkin ictihat kapılarını da açık tutar. Problemlerin çözümünde mezhepler arası kolaylıkların seçilmesine izin verir. Hak ile batıl karışımına sentez denir. Sentezci yaklaşım bir çeşit şirktir. Ortaklık anlamına gelen şirk, kişiyi inkâr bataklığına sürükler. Allah (C.C.) şirk içerisinde olanları hiç af etmez. İtalyan Siyaset Bilimci (Ö:1527) Niccolo Machiavelli’nin felsefesi çıkarcılık üzerine kurulmuştur. Makyavelizmde amacına ulaşmak için ikiyüzlülük, aldatmak, hırsızlık, yalancılık, iftira dahil her şey mubahtır. Tuttuğunu koparacaksın, zirveye tırmanırken omuzlara basarak yükselmekten korkmayacaksın. Makyavelizm; İnsanı hayatın merkezine almaz, insanı eşya yerine koyar, insanın bedeni, emeği ve duygusu menfaat içindir. İslâm’i kavramları istismar ederek çıkarcılık edenlere, insanları İslâm’la aldatan din tüccarlarına İslâmcı” denir. Makyavelizm ile İslâm’ı sentez edene de “Makyavelist İslâmcı” denir.

MİNAREYİ ÇALANLAR
Minareyi çalan makyavelist İslâmcılar, söylem ve eylemlerini meşru göstermek adına fetva bulmada çok yeteneklidirler. “Aldatan bizden değildir. Hadis’i Şerif’ini ise görmemezlikten gelerek İslâmi kılıf bulurlar. Toplumu ikna etmek, kirli plân ve projeleri kamufle etmek adına komplo teorileri ile yeni düşman üretirler. Konjonktür, reel politik ve rasyonalizm kavramlarına sığınırlar. Her konuda bir fetva üretilir, işte bazı fetva kaynakları; Harp bir hiledir yalan söylenebilir. Darül Harp’te faiz, ganimet alınır ve müşrik kadınlar cariyedir. Allah’ın verdiği nimeti üzerimizde görülmeli. İşleri zorlaştırmayın kolaylaştırın. Takiyye Sünneti ile kendinizi gizleyin. Müslüman zengin olmalıdır. Zaruretler haramları mubah kılar. Kâfire karşı kibirli olun. Ve buna benzer nice söylemler. Halbuki, münafık dinsiz insandan çok daha tehlikelidir. Toplumun en büyük düşmanı münafıklardır. Kur’an’ı Kerim’de Münafık Suresi’nin bulunması önemlidir. Hazreti Ali (R.A.) diyor ki; “Uğruna savaştığımız değerleri ihmal ederek zafer kazanmanın hiçbir anlamı yoktur.”
İSLÂM BİR BÜTÜNDÜR
İslâm Dini kategorilere ayrılamaz ancak anlatımda kolaylık sağlamak için bazı kavramlar geliştirilmiştir. Örneğin; İnanç, ibadet, ahlâk, muamelat ve ukubat gibi. İslâm’ın kısmen uygulanması beraberinde problemler ve çıkmazlar oluşturur. İslâm Dini’nin kaynakları; Kur’an’ı Kerim, Sünnet’i Seniyye, İcma’i Ümmet, Kıyas’ı Fukuha ve geleneklerdir. İslâm’ın toplumda gerçekleştirmek istediği beş ana hedefi vardır bunlar; Can güvenliğini korumak, mal emniyetini gözetmek, akıl sağlığı için önlemler almak, neslin bozulmaması için çaba harcamak ve her çeşit inancın özgürlüğünü sağlamaktır. İslâm, “Kendin için beğendiğini başkası için de beğen” empatisini ile kardeşini kendinden üstün tutarak diğergâm olmayı ister ve utanma duygunu kaybedersen dilediğini yap der. İslâm’da, Hıristiyanlarda olduğu gibi ruhbanlık denilen “Din Adamlığı Sınıfı” yoktur ve imamlık, müezzinlik, gassallık, hafızlık meslek değildir. İslâm Dini, bir grubun veya bir şahsın tekelinde hiç değildir. İslâm’ın güncellenmesi ve modernize edilmesi de kabul edilemez.
ÖRNEK ROL MODEL
Feodal Mekke’nin makyavelist yöneticileri, yaşanmakta olan köle düzeninin devamı için, insanlığın örnek rol modeli Hazreti Muhammed’e (S.A.V.) bazı teklifler sunulmuş ve uzlaşması istenmiştir.
1)- Senin istediğin sayıda, en güzelinden kadın, kız ve eğlence sunalım.
2)- İstediğin kadar taşınır veya taşınmaz mal, mülk, altın ve para verelim.
3)- Feodal Mekke’nin Nedve Parlamentosu’nda bizim Başkanımız ol.
4)- Değişimli olarak bir yıl senin Dinine, bir yıl da bizim Dinimize tabi ol.
Yapılan bu tekliflerin sonucunda Hazreti Muhammed (S.A.V.); “Sizin dininiz size olsun, bizim dinimiz de bize olsun. Sağ elime Güneş’i sol elime Ay’ı verseniz sizinle uzlaşmaz, davamdan da asla ödün vermem” deyince, Mekke Nedve Parlamentosu bu cevap karşısında Hazreti Muhammed’i (S.A.V.) terörist ilân etmiş, ölüm ferman çıkararak ölü veya diri getirene, maddi, manevi ödül vadetmiştir.
ERDEMLİ İNSAN
Erdemli bir insan İslâm’ın güzel ahlâkı ile donanmış, yanlış eylemlerde bulunmayan kişidir. Hazreti Muhammed’i (S.A.V.) kendisine örnek rol model alarak aynılaşan güzel insanlar erdemlidir, şereflidir, dürüsttür, cesurdur, adildir ve namusludur. Erdemli insan söz ve eylemleri ile tutarlıdır ve insanlara güven verendir. Toplum içerisinde bir insanın en büyük zenginlik kaynağı erdemli oluşudur. Kur’an’ı Kerim, Nisa Suresi:135. Ayet’i Celile; (D.İ.B. Meali) “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. İnsanlar zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır.”