1. Haberler
  2. Genel
  3. İnsanlığın Omurgası

İnsanlığın Omurgası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

      İNSANLIĞIN OMURGASI

          İslam Dini bir bütündür, hiçbir parçası tek başına ayrı tutulamaz, ayrı yorumlanamaz. Ancak anlatımı kolaylaştırmak için, inanç, ibadet, ahlak, muamelat (Aile, ticaret sosyal ve siyasal hayat) ve ukubat (ceza hukuku) gibi terimlere ihtiyaç duyulmuştur. Her ideolojinin kendine has bir ahlâk (Yunanca, etik) anlayışı vardır.İslam bir ideoloji (İnsan kaynaklı) değil, bir “Vahiy Sistemi’dir.” Kur’an ahlâkının bu temel bilgilerin üzerine inşa edilmesi ile ancak bir anlam ifade eder. Örneğin; Aç kalmaktan dolayı hırsızlık yapan birisine İslâm Hukukuna göre ceza verilmez. İslâm, harama giden bütün yolları kapatmıştır.

          ÇAĞLARÜSTÜ AHLAK

          Nefsi arzuları çerçevesinde konuşmayan, “Örnek Rol Modelimiz Rahmet Peygâmberi Hazreti Muhammed (S.A.V.) bütün peygamberler gibi yaşadığı çağa güzel ahlâkın tamamını söz ve davranışlarına yansıtmış “Çağlarüstü Güzel Ahlâkın” tetiklemesini bilmiştir. Ahlâkın en olgun şekline edeb demişler ki, hatta dergâhların (tekke ve zaviyelerin) giriş kapısına Kelime’i Tevhid, Lafza’i Celal, Salavat’ı Şerife sözcüklerini yazmamışlar “Edep Ya Hu” levhasını asmışlardır. Günümüz Dünyasında edebin yerine “Çağdaş, Uygar, Modern” sözcükleri konmak istenmişse de sonuç ortadadır.

          AHLÂKIN TEMELİ

          Edepsizler için, ahlak ve görgü kuralları pek anlam ifade etmez. Sevgisiz, şefkâtsiz, bencil, yalancı, nemalazımcı, hak-hukuk tanımaz tipler, ahlâki eğitime muhtaçtırlar. Çağlarüstü Güzel Ahlak eğitiminin %75’i 0-6 yaş arası ailede başlar. Çevre ve okulda devam eder. Edeb, insanın dışarıdan gelen yanlış etkilere karşı bünyenin sürekli savunmada kalabilmesidir. Hayvanlar içgüdüleri ile hareket ederler, ahlak ve edeb gibi bir kaygıları da yoktur. Şeref, namus, iffet, haya, mukaddesat, adalet gibi kavramlar yalnız insana has vasıflardır. Karanlığa kızılmaz, bir mum yakılır. Şeytana kızılmaz, Salâvat getirilir.

          AHLÂKIN KAYNAKLARI

          Söylem ve eylemlerinde tutarlı, inancından asla ödün vermeyen, dürüst ve güvenilen insanlar, toplumda dik duruşlu erdemli, şerefli ve omurgalıdır. Kur’an’ Kerim’de: “Sen en yüce bir ahlâk üzeresin.” (Kalem:4) “Eğer kaba ve katı kâlbli olsaydın muhakkak ki, insanlar çevrenden dağılıp giderlerdi.” (Alî İmran:159) Ayrıca; Medine’de inen, onsekiz Ayet’i Kerime içeren Sure “Adab ve Ahlâk Suresi” adıyla bilinen Hucurat Suresi’dir. Hazreti Ayşe (R.A.) Annemize Peygamberimiz (S.A.V.)’in ahlâkını sormuşlar, O’da “O’nun hayatı ve ahlâkı Kur’an’dı.” demiştir. Teslim olanlara ne mutlu.

          DİK DUR, EĞİLME

          Bizim kültürümüzde, “Dik dur, eğilme” slogânımız ile “Elif harfi gibi dik dur” deyimimiz vardır. Karaktersiz birisine saygı göstermek veya mütavazi davranmak, “Toplum Kalitesini” zedeler. Bozulan toplum, çürümeye ardından da kokmaya başlar. Dejenere toplumlarda ukalâ, kompliman, fırıldak, topaç, yalaka, yağcı, dalkavuk, münafık, takiyyeci ve ahlâksız insanların sayısı hızla artar.

          HADİS’İ ŞERİFLER

01)- Ahlâk dinin kabıdır.

02)- Ben güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim.

03)- Müminler arasında imanca en olgun olanı ahlâkça en güzel olandır.

04)- Beni Rabb’im terbiye etti ve edebimi ne güzel eyledi.

05)- Hikmetin başı, Allah korkusundandır.

06)- Ya Rabb’i sıhhat ve afiyet ver, ahlâkımı güzelleştir.

07)- Kişi, kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe kâmil mümin olamaz.

08)- Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.

09)- Ahlâk bakımından en güzeliniz eşine, çoluk-çocuğuna, ailesine hayırlı olanınızdır.

10)- 4 Şey Peygamberin Sünnetidir; Güzel ahlâk, koku sürünmek, misvaklanmak, evlenmek

11)- Allah’ın ve Resulu’nun ahlâkıyla ahlaklanın.

12)- En fazla sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlâkı güzel olanınızdır.

13)- Mümin güzel ahlâk ile; Gece ibadet eden, gündüz oruç tutan kimselerin derecesine ulaşır.

14)- Bana en sevgiliniz, Cennet’te bana en yakın olanınız, ahlâkı güzel olanınızdır.

15)- Allah’ım, şeklimi güzel ettiğin gibi ahlâkımı da güzel eyle. 

İnsanlığın Omurgası
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

H24 Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin