Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ticaret hedefimiz 10 milyar dolar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihi bağlarımız 400 yıl öncesine dayanıyor. Ticaret hacmimizi dengeli şekilde karşılıklı olarak 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İşbirliğimizde yeni açılımlar yapma noktasında mutabık kaldık” dedi.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:
“TÜM ULUSLARARASI PLATFORMLARDAKİ İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Tarihi bağlarımız 400 yıl öncesine dayanıyor. Ticaret hacmimizi dengeli şekilde karşılıklı olarak 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İşbirliğimizde yeni açılımlar yapma noktasında mutabık kaldık. Mevcut projeler ve yeni işbirliklerini değerlendirdik. İşbirliğimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde eğitim almış 5 bin Endonezyalı kardeşimizin her birini kültür elçileri olarak görüyoruz. Tüm uluslararası platformlardaki işbirliğimizi sürdürüyoruz. Ayrışan dünyada diplomasiyi sahiplenmek temasıyla yapılacak Antalya forumuna gösterilen yoğun ilgiden memnuniyet duyuyorum. Halklarımız arasındaki bağları kültür ve eğitim alanlarındaki iş birliğini artırarak daha da güçlendirmek istiyoruz. Endonezya’nın Filistin meselesindeki tutumunu takdirle karşılıyoruz.
“KAAN VE DENİZALTI PROJELERİNDE YER ALMAK İSTİYOR”
“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerimi sunmak isterim” Cumhurbaşkanı Subianto, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türk şirketlerini yatırımlar yapmaya davet ettim. Türkiye’yle küresel güneyin liderleri olarak, stratejik ortaklar olarak yeni bir küresel düzen yaratma sorumluluğunu üstlenmemiz gerekiyor. Türk inşaat şirketlerini de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Aşı konusunda ortak üretim söz konusu olabilir. Endonezya, KAAN ve denizaltı projelerinde yer almak istiyor. Suriye’deki istikrarı destekliyoruz. Ukrayna’da barışı destekliyoruz. Türkiye Osmanlının devamı bizim için.
Bilirkişi raporundaki korkunç detay: ‘Ayrıcalıklı’ misafirler için 78 kişiyi yakmışlar
78 kişinin can verdiği Grand Kartal Otel faciasıyla ilgili bilirkişi raporunda; yangın başladıktan sonra görevli personelin ‘kimliği belirlenmeyen ayrıcalıklı misafirler’e odaklandığı, bu kişilerin tahliyesi sırasında izdiham olmaması için yangının herkese duyurulmadığı iddia edildi.

21 Ocak tarihinde Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 36’sı çocuk toplam 78 kişi hayatını kaybetti. Yangın faciası nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyetinin hazırladığı 18 Mart tarihli 189 sayfalık rapor, soruşturma dosyasına girdi. Alanında uzman akademisyenlerce hazırlanan raporda yangının nasıl başladığı, otelde bulunan eksiklikler, olay anında personelin yaptığı yanlışlar ve ilgili bakanlıkların denetim görevine ilişkin ihmalleri bütün detaylarıyla anlatıldı.
‘ÖNCELİK ONLARA VERİLDİ’
Yangın sırasında gerçekleştirilen tahliyelere ilişkin çok çarpıcı tespitlerin yapıldığı raporda, otel yöneticilerine ve otelde bulunanlara haber verme açısından herkese eşit şekilde davranılmadığının görüldüğü, video kayıtlarında ve telefon HTS incelemelerinde, önceliğin otel yöneticileri ile yakınlarına verildiğinin anlaşıldığı belirtildi.
SİYAH ARAÇLA KURTARMA…
Kimliği belirlenmeyen bazı kişilere de ayrıcalıklı davranıldığının video kayıtlarında mevcut olduğuna işaret edilen raporda bu bölüm özetle şöyle yer aldı: “(…) Hatta yangının haberdar olunması sonrasında görsel ve işitsel uyarı sistemlerinin çalıştırılması yerine, yüksek katlardan yapılacak tahliye sırasında izdiham olması durumunda tahliye şansları düşük olan ayrıcalıklı kişiler için bireysel kurtarma eyleminin gerçekleştirildiğinin görüldüğü, aşağıdan otele doğru gelen plakası tespit edilemeyen siyah binek araç ile bazı kişilerin öncelikli olarak kurtarılmak istendiği…”