Novi Sad tren istasyonunun ön cephesi boyunca uzanan beton çatı aniden çökerek, banklarda oturan ya da binanın girişinden geçen insanların üzerine düştü.
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bir tren istasyonunda beton çatının çökmesi sonucu 14 kişinin ölmesi ve üç kişinin yaralanmasından ardından protesto gösterileri düzenlendi.
Protestocular yetkililerin tutuklanmasını talep etmek üzere hükümet binalarının girişlerine kırmızı el izleri bıraktı.
Polis, Belgrad’ın merkezindeki İnşaat ve Altyapı Bakanlığı’nın önünde bir kordon oluştururken, binlerce kişi Başbakan Milos Vucevic de dahil olmak üzere üst düzey bakanların derhal istifa etmesi çağrısında bulundu.
Protestocu Ivan Bjelic, “Bugün işaret ettiğimiz şey, yaşanan trajedilerden sorumlu olan hükümet ve bakanlıklarda görev yapanların sorumluluğudur,” dedi.
“Talebimiz Goran Vesic’in [İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı] istifa etmesidir, çünkü bu onun sorumluluğudur. Bunu yapmadıkları takdirde Novi Sad’daki insanlar, siyasi örgütler, partiler ve vatandaşlar radikal eylemler yapacaklarını duyurdular.”
Kuzeydeki Novi Sad kentinde bulunan tren istasyonunun ön cephesi boyunca uzanan beton gölgelik cuma günü aniden çökerek banklarda oturan ya da binanın girişinden geçen insanların üzerine düştü.
Ölenler arasında 6 yaşında bir kız çocuğu da bulunuyor. Yaşları 18 ila 24 arasında değişen üç yaralının da uzuvları kesilmek zorunda kaldı.
Hayatını kaybedenler için Sırbistan’ın kuzeyinde binlerce kişinin katıldığı cenaze törenleri düzenlendi.
Tren istasyonu son yıllarda iki kez yenilendi ve Sırbistan hükümetini eleştirenler bu felaketi yaygın yolsuzluk, şeffaflık eksikliği ve özensiz yenilemelere bağladı.
Yenileme, Çinli inşaat şirketleriyle yapılan geniş kapsamlı bir anlaşmanın parçasıydı.
Liberal politikacı Biljana Stojkovic, “Vatandaşların artık kaybedecek bir şeyleri yok, bunun giderek daha fazla farkına varıyorlar,” dedi.
“Bu, öfkeyle birleşen bir keder, öfkeye dönüşen bir umutsuzluk.”
Sırbistan hükümeti kapsamlı bir soruşturma sözü verdi ve savcılar şimdiden iki düzineden fazla kişiyi sorguladıklarını söyledi.
Ancak eleştirmenler, hükümetin yargı sistemini ve polisi sıkı bir şekilde kontrol etmesiyle adaletin sağlanmasının pek mümkün olmadığına inanıyor.